Produkty z kwasem pantotenowym
Nazwa kwasu pantotenowego nie jest przypadkowa. Pochodzi od greckiego słowa oznaczającego ‘wszechobecny’ i można powiedzieć, że faktycznie tak właśnie jest. Kwas pantotenowy w czym jest obecny właściwie w niemalże każdym produkcie spożywczym. Jego ogromnym źródłem jest wątróbka, drób oraz wieprzowina.
Entuzjaści mięsnych dań nie mają wobec takiego stanu rzeczy podstaw do obaw związanych z niedoborem tego niezbędnego związku chemicznego. Jego właściwości są zbawienne dla organizmu, dlatego warto mieć na względzie taką dietę, która będzie bogata w solidne źródła. Kwas pantotenowy występuje również w jajach i rybach. Jego obecność odnotowano także w brokułach, grzybach, pomarańczach, a nawet w pestkach słonecznika. Jest obecny w ziemniakach, bananach i melonach. Wybredne osoby mają w takiej sytuacji ogromny wybór.
Niezwykłe właściwości tego związku chemicznego są istotne dla poprawnego funkcjonowania organizmu. Prawidłowa dawka każdego dnia stanowi również zabezpieczenie i ochronę przed zachorowaniem na różnego rodzaju dolegliwości. Warto również dodać, że osoby narażone na intensywny i chroniczny stres powinny przyjmować nieco zwiększoną dawkę dzienną. Podobna sytuacja dotyczy kobiet w ciąży oraz osób, które nadmiernie spożywają napoje alkoholowe.Jego wszechobecność sprawia, że właściwie nie sposób doprowadzić do niedoboru. Ekstremalne przypadki zdarzają się jedynie wtedy, gdy organizm jest skrajnie wycieńczony, np. katorżniczą dietą lub spożywaniem ogromnych ilości alkoholu.
Najnowsze komentarze